Posztgondnok.


posztgondnok

Potom euróba kerül a díjnyertes belga csoki Egy belga csokoládékészítő-mestert választott meg a világ legjobb cukrászának egy független újságírókból álló zsűri a World Posztgondnok Stars nevű olaszországi szervezet e heti rendezvényén — írta meg az MTI. Az egyébként minimalista stílusáról ismert Pierre Marcolini csokoládéi igazi luxusajándéknak számítanak: egy-egy doboz édesség ára a eurót azaz körülbelül 36 ezer forintot is meghaladja.

posztgondnok

Az 56 éves cukrászmester 25 évvel ezelőtt nyitotta meg első boltját Brüsszelben, mára azonban mintegy negyven üzlete van szerte Belgiumban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban és Kínában.

Pierre Marcolini a díj hétfői átadáskor azt mondta: posztgondnok tekint az elismerésre, mint a cukrászat és a csokoládé világának megreformálására irányuló "őrült" küldetésének igazolására.

posztgondnok

Hozzátette: reméli, hogy a csokoládé segít némi vigaszt nyújtani az embereknek a koronavírus-járvány idején.

Belgium igen büszke csokoládékészítési hagyományaira azóta, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt, ben Jean Neuhaus megálmodta a pralinét.

posztgondnok

Mára azonban posztgondnok a világon komoly külföldi csokoládékészítő-vetélytársak sora verseng, amelyek egyébként gyakorta posztgondnok termékeiket "belga stílusú" édességként. Belgium több mint kétszáz csokoládégyárral, s kétezernél is több csokoládébolttal, csokoládémúzeummal, valamint csokoládétematikájú túrával és workshoppal büszkélkedhet.

Keresztes Imre közleményében azt írta: az időskorú gondnokoltak hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők — hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint más magánszemélyekkel együttműködve — korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak vagyonának áron aluli megszerzése érdekében. A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak határozatban posztgondnok. Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő — esetenként irreálisan magas összegből — az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség — társszervek bevonásával -március elején és e hét posztgondnok több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén.